Odbojka na pesku

Beach Volleyball - Odbojka na plaži

Odbojka na plaži je sport koji se igra između dva tima od po dva igrača, na peščanom terenu sa mrežom. Igrači prebacuju loptu sa jedne na drugu stranu mreže udarcima bilo kojim delom tela.

Cilj svakog tima u igri je da pošalje loptu na zemlju na polju protivničkog tima i istovremeno odbrani da lopta padne na njihov deo terena. Lopta ulazi u igru servis udarcem jednog od igrača. Kao i u odbojci, članovi tima imaju pravo da tri puta dotaknu loptu pre nego je prebace u suparničko polje ali nijedan od igrača je ne sme udariti sam dva puta za redom (sem prilikom bloka i u prvom kontaktu).

Nadmetanje se nastavlja sve dok lopta ne dodirne tlo, ode u out, ili je tim ne uzvrati pravilno.
Bez obzira na to koji tim ima servis udarac, poen osvaja onaj tim koji dobije game (prema “Rally Point System”-u). Servisni igrač se menja svaki put kada tim ponovo stekne pravo na servis.

Mečevi se igraju u formatu “najbolja dva od tri” – tim koji prvi osvoji dva seta dobija meč. Prva dva seta se igraju do 21 poena, a treći, ukoliko ga je potrebno odigrati, do petnaestog poena. Za sve setove neophodna su 2 poena prednosti, bez ograničenja na ukupan broj poena.

Svaka polovina terena, tj. polje jednog tima, je dimenzija 8x8m, nešto manje od klasičnog terena za odbojku. Prema pravilima, igračima je dozvoljeno da pređu ispod mreže u protivničko polje, dok god to ne ometa igru suparnika. Većina igrača igra bosih nogu, bilo da to biraju sami, ili to zahtevaju pravila turnira.

Razvoj kroz istoriju

 1. Odbojka na pesku prvi put se pojavljuje 1920-ih u Santa Monici, na plažama Kalifornije.
 2. U samim počecima igralo se šest protiv šest igrača po pravilima dvorske odbojke, dok se u ranim tridesetim godinama igralo u ekipama od po četiri igrača.
 3. Pre kraja četrdesetih nisu se upotrebljavali odbojkaški elementi: smeč i blok, a mreža je bila niža nego danas.
 4. Prvi turnir se odigrao 1948. godine u State Beachu.
 5. Prvo svetsko prvenstvo održano je 1976. g. na State Beachu u Pacific Palisadesu.
 6. 80-ih godina prošlog veka je ovaj je sport uzeo toliko maha da ga je 1986. godine Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB) priznala kao deo odbojke.
 7. 1992. godine odbojka na pesku pojavila se kao egzibicioni sport na Olimpijskim igrama u Barceloni, a na OI-u Atlanti 1996. g. je proglašena olimpijskim sportom.
 8. Predstojeća velika takmičenja u ovom sportu će biti na Olimpijskim igrama u Pekingu, na 2009. SWATCH-FIVB Svetskom prvenstvu i na SWATCH-FIVB World Tour 2008, '09, '10 kao jedinom međunarodnom turniru priznatom od strane FIVB za kvalifikacije za olimpijski status.

Odbojka na pesku kao deo Olimpijskih igara

Odbojka na pesku je bila egzibicioni sport na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Tada su Sinjin Smith I Randy Stoklos osvojili muški turnir, a Karolyn Kirby i Nancy Reno ženski. Zvaničan olimpijski sport poslala je 1996. godine. Brazil, SAD i Australija su jedine zemlje koje su do sada osvojile olimpijsko zlato u ovom sportu.

Najpoznatiji svetski odbojkaši i odbojkašice na pesku

 • Karch Kiraly, SAD – jedini igrač koji je osvojio Olimpijsko zlato i u odbojci I u odbojci na pesku
 • Sinjin Smith, SAD – najviše pobeda u turnirima svih vremena
 • Phil Dalhausser & Todd Rogers, SAD – trenutno najbolje rangirani na FVIB listi za muškarce
 • Misty May-Treanor & Kerri Walsh-Jennings, SAD - trenutno najbolje rangirane na FVIB listi za žene
 • Carolina Solberg Salgado, BRA – osvojila FVIB turnire do-18god i do-21god dve godine za redom
 • Emanuel Rego & Ricardo Santos, Marcio Araujo, BRA – među najbolje plasiranima na FVIB listi
 • Ana Paula Connely, Sandra Pires, Shelda Bede, Adriana Behar, BRA – među najbolje plasiranima na FVIB listi
 • Kerri Pottharst & Natalie Cook, AUS – među najpoznatijim ženskim zvezdama ovog sporta